BACK TO OFFICE! UP TO - 50% OFF!
Până la -50% REDUCERE la rochii și pardesie de primăvară! Comandă acum

Cum îngrijești o rochie de lana

rochie de lana

Cum îngrijești o rochie de lana

Odată cu vremea rece ne aducem aminte ce mult iubim hainele din lână de toate felurile și abia așteptăm să ne regăsim outfit-urile de iarnă preferate: fulare, jachete, pulovere, paltoane și mai ales acele rochii de lână elegante și confortabile, de care ne-am îndrăgostit anul trecut și cu care putem începe în mod plăcut sezonul toamnă-iarnă. O rochie de lana pe care o poți purta indiferent de vreme și ocazie, îți va da ocazia să poți fi feminină și în zilele mai friguroase, dacă porți o haină călduroasă, cizme lungi și fular. Dar ar trebui să știi că hainele din lână au nevoie de îngrijire și atenție specială pentru a rămâne ca noi cât mai mult timp.

De ce să alegi o rochie de lana

Hainele din lână 100% sau în amestec cu alte fire sunt special create pentru sezonul rece. Lâna echilibrează temperatura corpului și permite pielii să respire, izolează bine căldura, absoarbe umezeala și nu se șifonează și se îndreaptă ușor.

În funcție de grosime și țesătură, lâna poate fi folosită atât la articole călduroase pentru sezonul rece, cât și pentru articole fine, de vară. Stofa de lână are un aspect elegant, este rezistentă dar în același timp elastică și nu se deformează în timp. Stofele ce au în compoziție atât lână cât și poliester sunt mai accesibile ca preț, și își păstrează aspectul elegant, rezistența și elasticitatea. Alege pentru anotimpul rece o rochie de lana “statement”, precum rochia Wonder din lână (80 %) în amestec cu poliamidă (20 %), cu o croială feminină, pe care să o poți purta la birou dar și la evenimentele de după.

Lâna respinge murdăria, se curăță singură și nu e nevoie să o speli la fel de des precum bumbacul. De cele mai multe ori, pentru o rochie de lana cu croială mai complicată precum rochia Caroline cu umeri descoperiți, este suficient să o aerisești sau să o umezești prin pulverizare apoi, o ții la aer, pentru că lâna e magică: se „auto-curăță”. Astfel, rochia care îți pune atât de frumos silueta în valoare își va păstra croiala deosebită cât mai mult timp.

Rochie de lana

Cum îngrijești a rochie de lana

Lâna este un material natural elastic, care nu se șifonează și nu reține mirosurile în țesătură. Se curăță cu apă călduță, mai mult rece, dar trebuie evitați înălbitorii. Pentru o grijă deosebită în procesul de spălare, setează mașina de spălat la programul dedicat lânii sau apelează la o curățătorie profesională pentru curățarea chimică. Pe scurt apa fierbinte, agitația și detergentul pot deveni dușmanii lânii, deci încearcă să le eviți și să speli prin înmuiere și stoarcere ușoară.

Spre deosebire de bumbac sau alte țesături, lâna nu trebuie spălată la fel de des, mai degrabă se recomandă aerisirea sau perierea acestora după purtare pentru a elimina praful și murdăria înainte de depozitare. De aceea, o perie pentru haine va face minuni mai ales în îngrijirea paltoanelor și a jachetelor din acest material.

Ca sfaturi generale de îngrijire a hainelor de lână sunt de reținut:

  • Nu se expune lâna la lumina soarelui sau la căldura directă, poate provoca deteriorarea și decolorarea timpurie a fibrei.
  • Este recomandat ca articolele de lână să se usuce pe o suprafață plată sau în cazul hainelor din stofă groasă pe umerașe late, căptușite, din lemn. Acest tratament va ajuta ca o rochie de lana să își păstreze croiala.
  • Nu se folosesc detergenți agresivi, soluții pentru pete sau înălbitori direct pe lână sau în spălare (anumite tipuri de lână, gen cașmir, se închid la culoare în contact cu orice conține înălbitor).
  • Se recomandă aerisirea regulată a articolelor de lână din depozitare.

Dacă nu vrei să apelezi la o curățare chimică, cel mai bine pentru hainele din lână pură sau alte tipuri de lână mai pretențioase, spălarea manuală este cea mai indicată. Există și varianta de a spăla lâna la mașină, la program special pentru lână, în apă rece, și număr de rotații minim. Verifică de fiecare dată temperatura de spălare.

  • Spălarea se poate face în chiuvetă sau cadă, într-o cantitate adecvată de apă călduță, cel mult 30 de grade pentru a nu „intra la apă”. Dacă folosești detergentul normal, acesta se adaugă în apa înaintea hainelor și se amestecă bine până când este dizolvat complet. Spală ușor, prin înmuiere și apăsare (nu prin frecare, pentru că se vor scămoșa). Temperatura apei trebuie să fie aceeași atât la spălare cât și la clătire.
  • Nu stoarcem niciodată lâna așa cum stoarcem hainele în mod normal, prin răsucire, pentru a evita ruperea sau deformarea fibrelor. Pentru a elimina excesul de apă, adunăm materialul ca pe un aluat (fără să tragem de el) și îl presăm până când este stors complet de apă. 
  • Pentru stoarcere adițională ne putem folosi de un prosop de dimensiuni mari peste care punem articolul din lână. Prosopul se rulează apoi cu tot cu articol, presând ușor după fiecare pas pentru a absorbi cât mai mult din apa rămasă în material. Articolul se așează apoi pe o suprafață plată, ferit de lumina directă a soarelui. Nu se usucă niciodată o rochie de lana prin atârnare, nu vrei să deformezi linia și să-i strici croiala unei rochii precum rochia Martha în carouri cu croială cloș asimetrică sau a rochiei Paula cu pliu, în care deși este atât de elegantă, te simți atât de confortabil. Procesul este de obicei ireversibil.
  • Întrucât lâna este o fibră naturală, majoritatea producătorilor recomandă uscarea pe o suprafață orizontală pentru a preîntâmpina deformarea produselor, eventual un uscător de rufe care va permite aerului să circule. 

Dacă te-ai îndrăgostit de o rochie de lana și ai vrea să o regăsești într-o formă bună în fiecare toamnă în garderoba ta, sau pentru a păstra, în general, îmbrăcămintea în condiţii optime mai mult timp, este bine să acorzi atenție etichetei. De aceea e bine să nu te grăbești să o tai după ce ai cumpărat-o, astfel vei afla de fiecare dată simbolurile referitoare la:

  • setările optime pentru mașina de spălat;
  • programul indicat;
  • temperatura indicată a apei;
  • stoarcerea;
  • folosirea înălbitorilor;
  • uscarea și metodele de călcat.

Dacă este vorba de haine de lână și în special de o rochie de lana pe care vrei să o porți mai des la job sau la un eveniment, o poți călca cu aparate speciale cu abur din abundență, cum este aparatul de călcat vertical cu abur, care împrospătează cu succes țesăturile din lână și le redă prospețimea, fără să fie nevoie să le duci la curățătorie tot timpul. 

La prima vedere îngrijirea articolelor din lână poate părea complicată, dar este un preț mic de plătit comparativ cu momentele în care o rochie de lana, puloverul sau paltonul preferat din cașmir arată impecabil și devin piese de rezistență în garderoba ta ani la rând.

Share this post