Hello Summer. REDUCERI up to – 50% OFF
Până la -50% REDUCERE la rochii și pardesie de primăvară! Comandă acum
Până la -50% REDUCERE la rochii și pardesie de primăvară! Comandă acum

Curățenia de primăvară în dulap: pașii esențiali pentru reorganizarea garderobei

reorganizare garderoba

Curățenia de primăvară în dulap: pașii esențiali pentru reorganizarea garderobei

Timpul. Ce facem cu timpul? Atunci când nu dispunem de el, obișnuim să ne plângem că nu este suficient pentru a face toate lucrurile pe care ni le-am dori. Chiar dacă situația actuală nu este una tocmai plăcută, acesta este momentul în care trebuie să stai în casă. Transformă acest moment într-unul de reflecție asupra lucrurilor importante din viață și, extrapolând bineînțeles, asupra lucrurilor importante din garderoba ta. 

Suntem absolut convinși că măcar o dată ți-ai pui întrebarea: ”De ce mai țin un dressing plin de haine, dacă nu obișnuiesc să port decât câteva în care mă simt cel mai bine?”  Așa că, nu mai amâna și profită de acest moment pentru a-ți reorganiza garderoba și automat pentru a face curat în dulap, nu de alta dar e primăvară!

O luăm pe rând și îți explicăm pe pași cum ar trebui să procedezi pentru curățenia de primăvară din dressing și de ce nu poate chiar să îți reinventezi stilul personal, făcând alegeri mai mature și mai conștiente de valoarea hainelor pe care le porți:

 1. Scoate pe rând hainele și eliberează umerașele

Pasul 1 îți garantăm că va fi cel mai simplu și credem noi și cel mai eliberator din ceea ce înseamnă reorganizarea garderobei: scoate toate hainele din dulap, din sertare, de pe umerașe și pune-le pe pat. Începe cu partea cea mai simplă, adică șterge interiorul dulapului de praf sau eventuale urme de murdărie.  

Așa cum spunea Marie Kondo în binecunoscutul ei show de pe Netflix, golește-ți tot dressingul pe pat. Să înceapă sortarea!

 1. Probează hainele pentru a vedea ce îți vine și ce nu

Al doilea pas îl putem numi auditul garderobei, pentru că înseamnă practic analizarea hainelor. Probează fiecare piesă sau pe cele pe care nu le-ai mai purtat de multă vreme și nu știi cum îți mai vin. Reorganizarea garderobei nu are cum să fie făcută corect dacă omiți acest pas. Cu ocazia asta poţi redescoperi haine uitate, dar care îţi vin bine şi pe care vei dori să le porţi mai des. În plus, de ce să nu recunoaștem probatul hainelor poate fi o activitate foarte distractivă, gândește-te pentru o clipă că este ca şi cum ai face shopping în propria garderobă.

reorganizare garderoba

 1. Sortează hainele în „de păstrat”, „de donat” și „de reciclat”

Pasul trei: sortează hainele. Așaza hainele pe categorii clare și separă cămășile de bluze, rochiile de fuste, tricourile cu mânecă scurtă de cele cu mânecă lungă, pantalonii eleganți de jeanși și așa mai departe. 

Dacă îți vine greu să renunți la o haină, răspunde cu sinceritate la următoarea întrebare ”De câte ori ai purtat acel articol vestimentar în ultimii 3 ani?” Dacă răspunsul este ”Niciodată” atunci ai înțeles exact ce trebuie să faci. 

 1. Aranjează hainele rămase în noua versiune

Fie că vrem să recunoaștem sau nu, dar statistic s-a demonstrat că purtăm doar ceea ce se află la vedere. Dacă ai o bluză preferată și a rămas multă vreme ascunsă, probabilitatea să o porți e mică. Pentru că dacă nu o vezi, dimineața când cauți hainele pentru birou sau pentru o ieșire, vei alege din ceea ce îți este la îndemână. 

Rearanjează hainele în dulap, astfel încât să ai acces mai rapid la hainele pe care le folosești mai des. Fă o triere sezonieră și în fiecare anotimp scoate în față hainele de care ai nevoie. De preferat, păstrează hainele de iarnă (paltoane, geci groase, pulovere etc) într-un loc separat (debara, partea din spate a dulapului, dulap pe balcon închis, sub pat în cutii), cât timpul este călduros și nu ai nevoie de ele. Unul dintre lucrurile pe care ar fi ideal să-l faci dacă poți, deși nu este obligatoriu, este să aranjezi hainele rămase pe culori. Astfel, fiind toate într-un loc îţi va fi mai uşor să alegi piesa de care ai nevoie și să să faci mai uşor combinaţii de culori.

reorganizare garderoba

 1. Regândește-ți ținutele pentru sezonul următor

Acum că ai scăpat de tot ce era mai greu, că totul este pus la punct, regândește-ți ținutele pentru sezonul următor, în linii mari desigur. Fă-ți o listă de cumpărături cu ce îți lipsește din noua garderobă, cu ce anume îți dorești să porți în viitor. În această perioadă sunt multe magazine online care au reduceri atât la colecțiile vechi, dar mai ales la colecțiile de primăvară. În plus, există site-uri unde ai transportul și returul gratuit, deci te poți bucura de o sesiune de shopping stând acasă în siguranță.

Trucuri istețe de organizare a garderobei

 

Știm că reorganizarea garderobei nu este un proces ușor de făcut, dar crede-ne că este foarte necesar, dacă nu vrei să cheltui bani inutil pe haine care se găsesc deja în garderobă dar de care ai uitat. De asemenea, mai există un lucru de care e bine să ții cont în tot acest proces de ordonare a dulapului cu haine și acestea sunt trucuri istețe de organizare. 

Iată de ce e bine să ții cont, dacă vrei un dulap și o garderobă bine organizată:

 • În primul rând, delimitează zone separate pentru fiecare membru al familiei. Așa cum vezi într-un magazin de haine, zone separate pentru femei, bărbaţi şi copii, la fel trebuie să fie şi în dulapul tău.
 • Cumpără multe umerașe și folosește-le pentru bluze, cămăși, sacouri care se mototolesc ușor sau care au nevoie de o poziție corectă (de exemplu, sacourile sau bluzele delicate din mătase);
 • Scrie pe cutiile de pantofi despre conținutul acestora, așa vei păstra mai bine ordinea și nu vei fi nevoită să desfaci zeci de cutii până vei găsi exact încălțările de care ai nevoie;
 • Plasează cutii mari sub pat sau deasupra dulapului dacă spațiul îți permite, și păstrează tot felul de haine sau lucruri care le porți rar (geanta de plajă, pantalonii de ski);
 • Nu păstra hainele în pungi. Nu contează despre ce fel de pungi vorbim sau sacii de la curățătorie, ideea este că nu trebuie să lași hainele neaerisite deoarece materialul nu va respira, iar acest lucru va duce la deteriorarea mai rapidă a țesăturii;
 • Ține blugii pe un raft separat. Aceștia se pot organiza la fel (în funcție de culoare, material, sezon). Pentru a economisi spațiu, pantalonii care nu se șifonează pot fi rulați și așezați într-un sertar. Desigur, cei care sunt intr-un material mai pretențios, vor fi așezați pe un umeraș.

Ready to wear” așa ar trebui să se definească garderoba ta sau măcar să nu-ţi ia mai mult de 5 minute să-ți alegi hainele pe care vrei să le porți într-o zi. Aşezarea pe umeraşe a pieselor importante, depozitarea corectă a acesoriilor şi organizarea bijuteriilor te poate ajuta să ai o imagine de ansamblu a tuturor hainelor şi astfel, să creezi mult mai repede ţinute chic, chiar și într-o dimineață obișnuită de mers la birou, când te-ai trezit foarte târziu.

Share this post