Codurile vestimentare sunt complicate și, deși probabil majoritatea dintre noi am auzit de foarte multe ori de ținuta casual, termenul smart casual poate provoca confuzie și ceva neliniște. Tocmai de aceea, de această dată ne-am gândit să abordăm stilul smart casual care a devenit unul dintre cele mai purtate în mediul de lucru corporate, și să vă ajutăm aruncând o lumină asupra acestui stil vestimentar situat între stilul casual, office și elegant.
Stilul smart casual este ușor complicat, deoarece nu este nici un stil casual, relaxat, dar nu este nici un stil office sau elegant, ci un cod vestimentar hidrid. Primul lucru de luat în considerare când alegi stilul smart casual este tipul de eveniment. Este o ținută obișnuită de job sau pentru un eveniment business? Odată ce ai stabilit aspectul legat de locul unde vei merge, ulterior poți decide ce fel de haine funcționează cel mai bine pentru tine. Pentru că, dacă vorbim de o femeie cu vârsta de peste 30 de ani, o rochie midi se va încadra perfect, în timp ce pentru o tânără de 20 de ani probabil cel mai indicat ar fi să alegi o pereche de jeanși negri și un sacou elegant.
Ce înseamnă stilul smart casual pentru femei
Cea mai clară descriere a unei ținute smart casual este definită de tipul evenimentului, de ora la care are loc și de stilul personal al fiecăruia. În principiu, o ținută smart casual ar trebui să fie un outfit de zi, în culori neutre sau pastel, la care se adaugă elemente de stil business, cum ar fi un sacou sau blazer, pantofi eleganți, dar nu de petrecere, și bijuterii discrete, de bun gust, de preferat metalice. Bineînțeles că alegerea unui outfit smart casual ține mult și de anotimp.
De asemenea, ținuta smart casual este strâns legată de găsirea unui echilibru perfect între relaxat și profesional. Optează pentru materiale rafinate, cum ar fi mătase și vâscoză pentru bluze, și combină-le cu diverite tipuri de bumbac sau denim. Chiar dacă porți jeanși, echilibrează ținuta cu un sacou din stofă cu un croi simplu.
Reguli de bază în ținuta smart casual
– Întrucât smart casual înseamnă echilibru între relaxat și profesional, trebuie să alegi piesa vestimentară din partea de sus a corpului în contrabalans cu cea de jos. Dacă alegi o piesă casual în partea de jos, adică o pereche de jeanși, atunci varianta potrivită ca bluză este cămașă albă clasică, o bluză elegantă din mătase sau un sacou. De asemenea, dacă ai optat pentru o fustă dreaptă din stofă, atunci încearcă să echilibrezi ținuta cu o bluză mai puțin formală, poate o bluză cu volane sau o fundă mai mare.
– Dacă te îmbraci într-o rochie conservatoare, în genul rochiilor din stofă office, este bine să o accesorizezi cu bijuterii sau cu o eșarfă colorată, care să-i dea ”viață”. În schimb, dacă pui pe tine o rochie colorată sau cu imprimeu, este obligatoriu să alegi accesorii simple și pantofi clasici, de preferat cu toc mic.
– Purtarea unei rochii este o variantă sigură de ținută smart casual, pentru că din start ai ridicat valoarea ținutei și i-ai conferit o notă elegantă, însă modelul sau materialul rochiei poate adăuga acel element casual necesar. Indiferent ce fel de rochie alegi să porți, tivul rochiei ar trebui să ajungă cel puțin la vârful genunchilor. Dacă ai o rochie cu aspect profesional (lungime conservatoare, culoare mai închisă), o poți purta cu accesorii casual, cum ar fi o eșarfă colorată sau bijuterii metalice, elegante. Dacă rochia este suficient de elegantă, atunci adu-i o notă creativă și poart-o cu o pereche de pantofi oxford cu platformă.
– În ceea ce privește pantofii, este important ca aceștia să fie, înainte de toate, extrem de comozi. Dacă îți plac pantofii cu toc mai înalt, alege unii cu toc gros. Dacă nu îți plac pantofii cu toc, atunci la fel de bine poți purta pantofii oxford sau pantofii cu platformă, pentru că s-ar putea să fie exact ceea ai nevoie ca să completezi o ținută smart casual.
– Accesoriile joacă un rol foarte important într-o ținută smart casual. Ele pot să facă o ținută să pară mai mult casual sau din contră mai mult office, în funcție de ceea ce îți dorești. Dar, când vorbim despre accesorii nu ne referim doar la cercei și coliere, ci și la eșarfe, ceasuri, curele, pălării, agrafe și genți. Soluția ca să obții un outfit smart casual echilibrat este așa cum menționam să creezi un echilibru, deci poți purta o cămașă clasică albă dar accesorizată ”inteligent” cu o broșă cu pietre prețioase sau cu o pălărie fedora, la fel cum poți purta o rochie neagră simplă, cu un croi formal, accesorizată cu o eșarfă voluminoasă sau o curea, colorată, cu elemente decorative.
Ce trebuie evitat în stilul smart casual
Nu purta imprimeuri puternice. Cu excepția cazului în care mergi la un eveniment creativ, un cod vestimentar smart casual înseamnă, de obicei, nuanțe neutre. Negru, alb, gri, nuanțele de crem și bej sunt întotdeauna un pariu sigur. Așadar, poți alege imprimeuri din această zonă de culori, însă evită pe cât posibil imprimeuri stil animal print sau tropical, ci pentru modele cât mai delicate și subtile.
Nu purta doar haine business. Smart casual nu înseamnă o fustă creion și o cămașă albă pentru birou. Dacă participi la o petrecere cocktail sau la un alt eveniment care nu are legătură cu jobul, optează pentru o rochie midi cu un croi lejer sau o pereche de pantaloni șic – ambele putând fi îmbrăcate cu un blazer elegant pe deasupra. De asemenea, dacă ținuta smart casual este formată dintr-un sacou clasic și o pereche de pantaloni simpli schimbă aspectul mult prea business și poartă o bluză într-o nuanță puternică.
O ținută smart casual este potrivită pentru domeniile creative, precum agențiile de publicitate și marketing, dar și în mediile corporate unde nu este obligatorie ținuta office formală. De asemenea, mai nou la evenimente tip petreceri cocktail foarte multe persoane adoptă stilul smart casual, deoarece oferă versatilitate, dar este un stil apreciat și în afara locului de muncă, în contexte mult mai relaxate, cum ar fi o ieșire în oraș cu prietenii.